De dompeltijd is bepalend voor de dikte van je aangebracht glazuur. Te kort dompelen geeft zelden het verwachte kleurenpracht, te lang dompelen kan ervoor zorgen dat glazuur gaat druipen.
De dompeltijd staat vermeld op het etiket van mijn glazuren. Deze tijd is indicatief, afhankelijk van de zuigkracht van je scherf moet de tijd worden aangepast. Een dikkere scherf absorbeert meer en moet je dus korter dompelen. Ook het type klei of de temperatuur waarop je biscuit stookt, kan een impact hebben op de ideale dompeltijd.
Testen dus! Voordat je een hele reeks glazuurt met een nieuw glazuur, stook je best eerst enkele stukken.
Vul je kopje met glazuur, giet het terug uit om vervolgens te dompelen.
De stappen moeten vlot op elkaar volgen. Als je de binnenkant vult en te lang wacht met uitgieten, blijft je potje water opzuigen. Dan is je binnenkant te dik geglazuurd, de buitenkant begint ook vochtig te worden en neemt het glazuur minder goed op.
Dompeltijd: dompel je tas en begin te tellen. Na 2 seconden trek je het tasje traag naar boven zodat de bovenkant 3 à 4 seconden in contact komt met je glazuurvloeistof.
Na het dompelen hou je de tas nog even op z'n kop zodat de laatste druppel geen druiper vormt.
Laat de glazuurlaag opdrogen. Dikker geglazuurde stukken en druipers kan je met een droge vinger weg wrijven. Kijk zeker je bodem na, glazuurafdrukken kan je met een vochtige spons weg werken.
Het lijkt alsof je glazuurlaag onmiddellijk droog is, dit komt omdat je biscuit gestookt werk het vocht opslorpt. Het vocht zit nog wel in je stuk, dus laat het een dag drogen voor dat je het in de oven plaatst. Zo gaat je oven veel langer mee
De onderkant glazuurvrij houden is nodig zodat je creaties niet aan de ovenplaat kleven.
Gebruik papiertape, wax, ballonnen en glazuurtangen als hulpmiddel.
Hou je tasje onderaan vast en dompel maar voor 2/3. Zo blijft een gedeelte van de klei zichtbaar, dat kan mooie contrasten opleveren met het glazuur. Het blijft ook de veiligste manier als je wat minder dompelervaring hebt of als je met druipgevoelige glazuren werkt.
Uiteraard werkt 1/3 of 3/4 ook.
Hierbij komt het glazuur tot bijna onderaan. Doe dit dus enkel met glazuren die niet druipgevoelig zijn en die je getest hebt, er zijn namelijk verschillende factoren die zorgen dat een glazuur gaat druipen.
Wil je geen klei meer zien, dan zal je een stand-ring moeten afdraaien zodat je toch enkele millimeters van de bodem blijft.
Hoe? afplakken met papiertape, met handschoenen dieper dompelen, wax aanbrengen en helemaal dompelen met glazuurtang en de bodem niet vergeten opkuisen. Mijn favoriete techniek is volledig dompelen, daarna kuis ik de bodem proper op een vochtig stuk matras.
Wil je geen stand-ring draaien en toch tot volledig onderaan glazuren. Koekjes zijn de oplossing. Rol een lap klei uit en maak er schijfjes van met een steekring, net iets kleiner dan de onderkant van je kopje. Bak ze biscuit en je kan ze blijven gebruiken onder je tasjes om ze volledig te glazuren. De bodem zelf moet dan ook wel glazuurvrij worden gemaakt of je koekje kleeft vast.